تماس با ما                ثبت اطلاعات 

 

مستند «تپه های مارلیک»/ 35 م.م  رنگی/14 دقیقه /تولید 1342


کارگردان: ابراهیم گلستان


 نویسندهابراهیم گلستان


فیلمبردار: سلیمان میناسیان

دستیار فیلمبردار: هراند میناسیان


 تدوین گر: ابراهیم گلستان

صدابردار: محمود هنگوال، هراند میناسیان

موسیقی متن: مرتضی حنانه


 تهیه کننده: ابراهیم گلستان

دستیارتهیه و کارگردان: ذکریا هاشمی

محصول: سازمان فیلم گلستان


 خلاصه فیلم: 

 مستند «تپه های مارلیک»، برپایه کاوشهای دکتر عزت الله نگهبان در رودبار گیلان این فیلم بیان دید و اندیشه ایی است درباره زندگی، هنر و اظهار امیدی برای آینده.

در تابستان سال 1340 دکتر عزت‌الله نگهبان از تپه‌های مارلیک واقع در ارتفاعات گیلان بازدید می‌کند و کار کاوش در این تپه‌ها آغاز می‌شود. سال 1343 ابراهیم گلستان راهی مارلیک می‌شود و فیلمی مستند از این تپه‌ها تهیه می‌کند. این فیلم مستند با گفتاری شعرگونه که خاص گلستان است از گذشته‌های دور و مردمی که هزاران هزار سال پیش در مارلیک می‌زیسته اند و اکنون در دل تپه‌های آن به خواب ابدی رفته‌اند سخن می‌گوید. مستند تپه های مارلیک هم از نظر ساختار و هم از نظر گفتار متن از فیلم‌های ماندگار و شاخص سینمای مستند ایران برشمرده می‌شود. در این  فیلم مستند دکتر کامبخش و دکتر نگهبان نیز حضور دارند.

 

این فیلم به‌ظاهر درباره کاوش و یافته‌های باستان‌شناسی در منطقه مارلیک است، اما در واقع اثری در باره زندگی، هنر، دوام و آرزو برای فردایی بهتر است.

متن روایت‌شده در فیلم، نوشته ابراهیم گلستان :

نخستین بار که نمایشگاه چیزهای پیدا شده در مارلیک را دیدم نظرم به دو مجسمه کوچک رفت که انگار فریاد می زدند. این دو خدای مرد و زن باروری بودند.

من در مجسمه خدای زن دعوت به زندگی دیدم، و در مجسمه مرد راست‌کرده که ظرفی را گرفته بود، دیدم که دارد آب زندگی می ریزد. و آفتاب بود که از پشت پرده تالار موزه می‌آمد تا بچه آهوی مفرغ را با با بوسه‌های گرم بنوازد. مرگ آنجا نبود. سی قرن دفن از اعتبار افتاده بود. و پیش از تهنیت آفتاب، آهو هنوز لبخند آشنا می زد.این‌ها بود علت برای این‌که فیلم بسازم.

- برنده جایزه اول، لوح شیرسان مارکو از جشنواره فیلم ونیز 1343